Abordar la frontera

Projecte curatorial -no realitzat- que parteix de la fisicitat de la frontera altemporadanesa per articular tres reflexions/intervencions -a càrrec dels artistes Edu Comelles, Mawatres i Azahara Cerezo i Mario Santamaría- entorn al concepte de frontera, transcendint el context concret per abastar qüestions i implicacions més globals.

“Abordar la frontera és un projecte curatorial que neix de la voluntat d’articular una sèrie de reflexions entorn del concepte mateix de frontera prenent el context alt empordanès com a punt de partida. L’Alt Empordà és una de les dues comarques en què va quedar dividit l’Empordà l’any 1936, any de la primera comarcalització oficial de Catalunya, divisió que s’aprovà basant-se en criteris més aviat econòmics i de mercat i no pas històrics, geogràfics o culturals, establint d’aquesta manera una línia invisible que recorre el Massís del Montgrí i segueix entre les aigües de les conques del Ter i el Fluvià.

Aquest context en particular ens permet pensar de quina manera s’articulen i es defineixen els límits geogràfics, polítics i/o administratius que doten d’unitat un territori determinat i les implicacions que comporten aquestes delimitacions territorials.

Aquests límits invisibles són el punt de partida d’uns treballs que pensen el territori des del mateix límit per articular reflexions que transcendeixen el context concret i abasten qüestions més globals.

El projecte Abordar la frontera es concreta en tres propostes artístiques que exploren la idea de límit des d’una realitat concreta, documentant realitats invisibles, intervenint en la memòria d’un context per reconfigurar-lo i reescrivint i pertorbant, des de les noves tecnologies i els processos de globalització, el concepte mateix de frontera.

Abordar la frontera pren forma en un espai web que recull i documenta aquesta sèrie de treballs i accions al voltant dels límits geogràfics i/o polítics alt empordanesos amb la finalitat de construir una cartografia paral·lela que permeti pensar el territori des de les propostes i accions artístiques desenvolupades entorn de i des de la frontera. D’altra banda, es pensa com un projecte obert i en constant expansió, amb la voluntat d’incorporar posteriorment altres propostes d’altres artistes i, d’aquesta manera, ampliar el web, pensat com un espai de confluència de visions i reflexions entorn de la frontera.”

El projecte es concreta en un web que presenta les tres propostes artístiques i documenta els processos de creació de cada una d’elles.

Abordar la frontera - web